Wednesday, June 16, 2010

IDX5711 - Intelligentsed süsteemid ja projekt (IDX5712)

Lektor: Jaak Tepandi
Harjutused: Stanislav Vassiljev

Kui varem olete võtnud Tepandi ainet "Tarkvara kvaliteet", mina võtsin selle esimeses semestris, siis antud aine eelmisest korraldusliku poole pealt ei erine(siin). Küll aga sisu poolest on üsna erinev. Kui tunnete huvi millegis sellisest mida tavapärases elus iga päev ei arenda, siis see aine on just Teile.

Kursuse raames vaatate "tarkasid" süsteeme :-). Mina tutvusin lähemalt närvivõrkudega, arukate hoonetega, natukene uurisin ka tehisintellekti jne. Kui seda rada mööda minna, siis võiballa kellegile pakub huvi ka semantilne veeb ja semantiline koosvõime, minule kahjuks see huvi ei pakkunud, kuna juba teadsin selleks ajaks mis asi see on. Mõte semantilisel veebil on kahtlematta hea j kasulik, ja ilmselt saab kunagi ka teoks, aga hetkel veel toores. Tegelikult minu meelest sama toores kui kõik muud targad süsteemid ja tehisintellektid.

Materjalid:
Soovitan siiralt käia loengutes, sest loengutes tihti räägib seda mida konspektis pole. Vahest esineb ka seda, et küsib eksamil loengumaterjalide kohta, küll harva, aga küsib.
Tepandi enda konspektis on päris palju infot, vaatamata sellele, et see nii lühikene, kuid kõik info on üsna pealiskaudne minu arvates. Selleks, et korralikult eksamile ettevalmistada varuge aega kuskil 3-4 päeva ja sirvige Wikipeediat. Wiki tuleb kindlasti kasuks.

Popolaarsemad küsimused eksamil: (populaarsuse järjekorras)
1. Djikstra algoritm - Wiki - vaadake kindlasti kuidas töötab.
2. Semantiline veeb, semantiline kooskvõime, semantika
3. OWL, RDF - keeled (käib semantikaga kaasas)
4. Algoritmide toimimise põhimõte (erinevad)
5. Närvivõrgud
6. Delta reegel
7. Otsustuspuud
8. Heuristiline otsing
9. Teadmuse esitamise ja arutlemise meetodid


Aine projekt
Esimese osa source
Esimese osa andmed
Teise osa reeglid
Teise osa source
Teise osa .csv
Kaastudengi analüüs

Siit tuleb ka presentatsioon:

Monday, June 14, 2010

IDU0180 - Eriseminar magistrantidele

Lektor: Enn Õunapuu

Ma ei tea mille eest antud aines antakse 5EAP-d. Kui võrrelda seda ainet näiteks inglise keelega, kus antakse 3EAP-d ja peab käima kohal 2 korda nädalas ja veel kogu aeg tuleb ettevalmistada järgmiseks semniariks jne., siis selles aines võib kohale tulla ainult 2 korda. Esimene kor selleks, et teada saada mida tehakse semestri jooksul ja teine kord, et teha presentatsioon teemal "Minu tulevane magistri töö" umbes 30-40 minutiks.
Kuidas hinnatakse seda ainet, minule pähe ei mahtunud, kuna hinne pandi alles siis kui kõik olid ära vastanud.

Minu presekas ja tekst
Agiilne tarkvara arendus avalikus sektoris

Sunday, June 13, 2010

HLI8750 - Inglise teaduskeel

Lektor: Hele Saar.

Kui TTÜ inglise keele kohta üldjuhul räägitakse, et on karm, siis selle õppejõuga on kõik teistmoodi. Ma ei tea, äkki on miskit muutunud inglise keele lektoraadis, võrreldes sellega mis minul oli bakalaureuses, või siis tõesti minul vedas, et sattusin selle õppejõu juurde. Ühesõnaga, igati positiivsed kogemused antud õppejõuga.

Kogemustest siis lähemalt:
1. Väga positiivse suhtumisega õppejõud.
2. Alati heas tujus ja alati ilusa naeratusega :-)
3. Meeldiv suhtleja
4. Alati abivalmis
5. Suhtelemis kanaleid, sellised nagu Gmail ja googleTalkt kasutab väga aktiivselt, seega on alati võimalik küsida kõike mida tarvis ja saab üsna kiire vastuse.
6. Olemas konkreetne plaan õpinguteks, mida jagas laiali tudengitele ja terve semestri jooksul ka jälgis seda.
7. Kõik õppematerjalid on korrastatud, mis tagas suurepärase arusaama millal ja mida tuleb ette valmistada. Mis kodutöö tuleb ära teha, mida klassis plaanis teha jne.

Soovitan alati teha koduseid ülesandeid, nad pole sugugi rasked ja on ainult kasulikud. Kodused ülesanded kontrollitakse alati klassis kõik koos, seega parem on siiski, kui kodused ülesanded tehtud oleksid.

Semestri jooksul on tarvis teha kõigil:
1. Informative presentation (2 korda). Esimene kord harjutamiseks, ja teine läheb eksamihinde osana. Presentatsiooni tuleb teha loetud materjalide pealt.
2. Persuasive presentation (2 korda).
3. Kolm kontroll tööd mis koosnevad kodustel ülesannetel ja klassis läbitöödeldud materjalide põhjal.
4. Tuleb kirjutada mitu korda Report-i

ja lisaks ka natukene ka materjale: PS. minu inglise keel annab soovida, seega ärge palun pange tähele minu vigadele :-)
Global Positioning System .ppt
GPS text
Report
Report for exam
Summary
My masters thesis introduction
Informal presentation about Scrum
Persuasive presentation

IDU3390 - Infosüsteemi projekti juhtimine

Lektor: Karin Rava

Ise enesest aine on huvitav ja vajalik, kahju, et loenguid antakse nii vaikselt ja nii ebahuvitavalt. Ise käisin loengutes heal juhul 2 korda. Harjutustes umbes sama palju. Kuid need, kes ei oska MS Projectid, nendel tasub käia kuna harjutustundides näidatakse kuidas toime tulla. Teine variant on muidugi internetist leida õppevideod ja olla happy.

Õppejõud minule meeldis. Alati vastas meilidele ja oli alati abivalmis. Võib julgelt pöörduda igasuguste küsimustega. Minu meelest üsna lojaalne õppejõud.

Kodused ülesanded tuleb teha õigeaegselt, siis saab korraliku hinde nende eest, ja kui kodused ülesanded saadate varajasema tähtajaga, siis on võimalik, et saate teha veel vigade paranduse.

Panen enda poolt tehtud kodused ülesanded külge:

MS Projectt fail
Lõpu spetsifikatsioon
Infosüsteemi spetsifikatsioon
Seisundi spetsifikatsioon
Projektiplaan
Mis asi on Scrum .ppt
Mis asi on Scrum